sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Koirankeksit

Ulkona sataa ja on märkää. Lämpömittari näyttää +6 astetta, ja koko mäki on mudan ja myrskyn pudottamien oksien peitossa. Joulutunnelmaan on vaikea päästä.


Koska ei sada lunta eikä ole pakkasta, on pakko koittaa saada kodista niin jouluisa kuin mahdollista. Leipominen tuo aina joulufiiliksen. Kanelin ja neilikan tuoksu, kaardemumma, tähtianis ja siirappi. Takuuvarma resepti joulutunnelmaan. 

Tänään keittiössä ei kuitenkaan tuoksunut kakut eikä joulupiparit. Pekoni, maksa ja ketsuppi oli tämän päivän listalla...







Hienoin näkemäni keittokirja on Thomas Kellerin Bouchon Bakery. Vaikka ei koskaan meinaisikaan leipoa kirjasta mitään, tai ei leipuri oliskaan, on kirja jo visuaalisesti niin upea, että se kannataa käsiinsä koittaa saada. 

Kirjassa on myös koirille Dog Treats -resepti. Thomas kertoo siitä näin: 
"We love dogs at Bouchon, and we even have a special watering area for them in the courtyard. A lot of chefs have dogs too, and they´d talk about their dogs, so it was a natural progression - chefs who like to come up with ideas to please customers also wanted to create something for their beloved pooches."



Kekseihin tarvitset:


453g possun kylkisiivuja leikattuna parin sentin siivuiksi

370g broilerin maksaa pilkottuna 

130g polentaa

450g vehnäjauhoja

235g kanalientä









Kuorrutus:


13g (1 kpl) kananmunan valkuaista

50g ketsuppia



Laita uuni lämpeämään 125c asteeseen.






Paista kylkisiivuja keskilämmöllä, kunnes suurin osa rasvasta on irronnut ja palat ovat kullanruskeita. Ota kylkisiivun palat sivuun ja nosta talouspaperin päälle valumaan. Jätä pannuun vähän rasvaa ja paista siinä maksakuutiot kypsiksi. Maksaa kannattaa liikutella usein ja "murskata" massaksi jo tässä vaiheessa. Noin 5 minuuttia pannussa riittää maksalle. 

Laita pekoni monitoimikoneeseen, ja aja karkeaksi massaksi. (Tein tämän vaiheen itse tehosekoittajalla, toimii yhtä hyvin. Jos on ruista ranteessa ja haluaa karkeamman rakenteen voi tämän myös tehdä veitsellä leikkuulaudalla.) Lisää maksa ja polenta monitoimikoneeseen ja sekoita. Tarkoitus ei ole tehdä tasaista pateeta, vaan saada massa rakeiseksi.

Siirrä massa yleiskoneen kulhoon ja lisää vehnäjauhot, ja sekoita. Koneen käydessä pienellä teholla lisää pikkuhiljaa kanalientä. Taikina on valmis, kun se irtoaa kulhon sivuilta ja tuntuu käteen kiinteältä, mutta kostealta. 









Kauli taikina kahden kelmun välissä noin sentin paksuiseksi levyksi. Itse tein koiranluun muotoisia keksejä piparimuotilla, noin 10cm on hyvä koko kekseille. Taikinasta tulee kaksi pellillistä keksejä. Laita pellit uunin toiseksi ylimmälle ja toiseksi alimmalle tasolle, ja vaihda peltien paikkoja tunnin välein. Kun keksit ovat täysin kuivia, noin 3h kuluttua, ovat ne valmiit. 

Nosta keksit pois uunista, ja laske uunin lämpö 100c asteeseen. Tee kuorrutus sekoittamalla ketsuppi ja valkuainen keskenään. Sudi kuumien keksien pinnat kuorrutteella ja laita ne takaisin uuniin, noin puoleksi tunniksi. Vaihda taas peltien paikkaa puolessa välissä.

Täysin jäähtyneet keksit kannattaa pakata kannellisiin purkkeihin, ja ne säilyvät huoneenlämmössä noin kuukauden.






Ihanaa joulua kaikille karvatassuille!





1 kommentti:

  1. Ihana lukea joulutunnelmia Puolalanmäeltä! Haistan ihan tuon koirankeksin tuoksun, hmmmm....aina se on tiedetty miten hyvin Boris syö!

    VastaaPoista